ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΟΔ/ΡΟΥ 2016-2017

Εσωτερικός κανονισμός ακαδημίας ποδοσφαίρου 2016-2017

Έχοντας πίσω μας μια μακριά ιστορία και ένα βαρύ όνομα σεβαστό σε όλη την Ελλάδα και όπου διαμένουν Έλληνες επιθυμία μας είναι η ακαδημία μας είναι να προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για να μάθουν οι νεαροί ποδοσφαιριστές τις τεxνικές και τακτικές του σύγχρονου ποδοσφαίρου παρέχοντάς τους παράλληλα αθλητική και κοινωνική παιδεία, που θα βασίζεται στην ευγένεια, το σεβασμό και το ευ αγωνίζεσθε.

Ελπίζουμε μέσα από την εκπαίδευση, την ευχαρίστηση και την διασκέδαση που προσφέρει στα παιδιά το ποδόσφαιρο να συμβάλλει θετικά στον τρόπο συμπεριφοράς, ανάπτυξης και την πρόοδο τους.

Για να καταφέρουμε τα παραπάνω πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες από όλους γονείς-προπονητές-αθλητές και παράγοντες του συλλόγου.

Α) Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ

1.    Να σέβεται και να υπακούει τον προπονητή του και να ακολουθεί τις οδηγίες του.

2.    Να σέβεται περά από τον προπονητή του τους συναθλητές του αλλά και κάθε αντίπαλο.

3.    Να παίζει δικαία και να τηρεί τους κανόνες που διέπουν το ποδόσφαιρα και της ακαδημίας.

4.    Να διατηρεί πάντα καθαρούς τους χώρους όπου αθλείται

5.    Να συζητά με τον προπονητή προβλήματα-απορίες που τον απασχολούν και τα oποία αποτελούν αίτια της μη καλής απόδοσης κατά την προπόνηση η τον αγώνα

6.    Να προσπαθεί πάντα για το καλύτερο αποτέλεσμα και να ζητεί την επεξήγηση η την επανάληψη της άσκησης εάν δεν την έχει πλήρως καταλάβει

7.    Να μην ασκεί άσχημη κριτική – βία (λεκτική και μη) σε συναθλητές του αντίπαλους

8.    Να σέβεται και να πειθαρχεί στις αποφάσεις των διαιτητών

9.    Να μην συμπεριφέρεται εγωιστικά. Ο εγωισμός δεν έχει καμία θέση και δεν βοήθα μια ομάδα ατομική επιτυχία έρχεται μέσα από τη συλλογική.

10.  Να προσπαθεί πάντα να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της ακαδημίας  

Β) ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Πρέπει να είναι δίκαιος καθώς κάθε ομάδα έχει σαν πρότυπο την συμπεριφορά του προπονητή της και έχει χρέος να μεταδώσει τη φιλοσοφία του αυτή σε παιδιά και γονείς.

 

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

1.    Να βρίσκεται στο γήπεδο, τουλάχιστον τριάντα (30') λεπτά της ώρας πριν από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της προπόνησης, για να υποδεχθεί τους παίκτες και να ετοιμάσει τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

2.    Να έχει Γραπτό Σχέδιο της Προπονητικής Μονάδας.

3.    Να ελέγχει εάν όλοι οι παίκτες διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (ρούχα, κατάλληλα παπούτσια κ.λπ.).

4.    Να παρουσιάζει επιγραμματικά την Προπονητική Μονάδα στα παιδιά πριν από την έναρξη της προπόνησης και να εξηγεί τις ασκήσεις απλά και παραστατικά.

5.    Να δείχνει ο ίδιος τις ασκήσεις ή αναθέτει την επίδειξη τους σε κάποιον από τους παίκτες.

6.    Να εμψυχώνει την Προπονητική Μονάδα.

7.    Να διορθώνει τα λάθη των παικτών με παιδαγωγικό τρόπο μέσα στα αθλητικά πλαίσια.(Να δείχνει το σωστό και όχι τι έκαναν λάθος)

8.    Να επιβραβεύει τις επιτυχίες των παικτών.

9.    Να κάνει τον απολογισμό στο τέλος κάθε προπονητικής μονάδας δίνοντας έτσι χρόνο στα παιδιά να χαλαρώσουν.

10. Να ελέγχει εάν τα παιδιά επιστρέφουν τον εξοπλισμό που τους παρέχει η Ακαδημία κατά την προπόνησή τους.

11. Να ελέγχει –χωρίς να υποχρεώνει- εάν τα παιδιά κάνουν ντους στα αποδυτήρια.

12. Να αποχωρεί μόνο όταν φύγει και ο τελευταίος παίκτης από το γήπεδο.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

1.    Να καλωσορίζει την αντίπαλη ομάδα.

2.    Να ελέγχει εάν οι παίκτες του διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

3.    Να φροντίζει να γίνεται η κατάλληλη προθέρμανση (ασκήσεις με ή χωρίς την μπάλα) πριν τον αγώνα

4.    Να ανακοινώνει τη σύνθεση της ομάδας και δίνει απλές οδηγίες στους παίκτες.

5.    Να παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια του αγώνα για να αντικαταστήσει έναν παίκτη.

6.    Να εμψυχώνει τους παίκτες του στις δύσκολες στιγμές.

7.    Να αντικαθιστά τους παίκτες, έτσι ώστε να παίξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

8.    Να κάθεται κοντά στα παιδιά στο τέλος του αγώνα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, για να κάνει τον απολογισμό του αγώνα.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ

1.    Να θεωρεί έναν αγώνα ως αυτοσκοπό, λέγοντας στους παίκτες ότι πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουν.

2.    Να χρησιμοποιεί μόνο τους καλύτερους παίκτες.

3.    Να αμφισβητεί τις αποφάσεις του Διαιτητή.

4.    Να ασχολείται με άλλα αντικείμενα πλην του αγώνα (σχόλια και συμπεριφορές γονέων, στελεχών Ακαδημίας κ.λπ.).

5.    Να βγάζει κάποιον από τον αγώνα, επειδή έκανε ένα λάθος.

6.    Να κατηγορεί τους παίκτες του επειδή χάνουν ή έχασαν.  

Δ. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (ΕΦΟΡΟΣ)

Ο ρόλος του Αντιπροσώπου της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου (εφόρου) είναι πολύ σημαντικός για την αρμονική λειτουργία της και ιδίως για το τμήμα του οποίου έχει την ευθύνη. Συχνά ο Αντιπρόσωπος της Ακαδημίας είναι γονέας ενός παιδιού που αποφάσισε να συμμετέχει στην οργάνωση της Ακαδημίας συνοδεύοντας τις ομάδες στους εβδομαδιαίους αγώνες.

Πρόκειται πραγματικά για έναν δύσκολο ρόλο που απαιτεί ιδιαίτερες ψυχικές και πνευματικές αρετές, καθώς αυτός που θα αναλάβει αυτή την υπεύθυνη θέση, θα πρέπει κατ' αρχήν να αποστασιοποιηθεί από τη συγγενική σχέση που έχει με το παιδί του και να το βλέπει ως έναν ακόμα αθλητή της Ακαδημίας. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να θεωρεί ότι το παιδί του είναι ο καλύτερος παίκτης! Μια τέτοιου είδους συμπεριφορά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα καθήκοντά του απέναντι στην Ακαδημία εν γένει. Ο αντιπρόσωπος της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου είναι πολύ σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα υπάρχει ο Κρίκος που ενώνει Αθλητές, Προπονητές, Γονείς και Διοίκηση.

Εκτός από τα συνήθη καθήκοντα που του ανατίθενται, όπως η συνοδεία του τμήματος, ο αντιπρόσωπος πρέπει πάνω απ' όλα να βρίσκεται κοντά στα παιδιά και να συμπληρώνει το εξωαγωνιστικό έργο του Προπονητή στην αποστολή του. Ο ρόλος του είναι επιπλέον παιδαγωγικός και εκπαιδευτικός.  Γι' αυτό, ο αντιπρόσωπος πρέπει να είναι απόλυτα εξοικειωμένος και με το πνεύμα του ποδοσφαίρου, έτσι ώστε η στάση του τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο να ευνοεί την ανάπτυξη των παιδιών.

Ε. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Για τη συμμετοχή κάθε αθλητή στην Ακαδημία, καθορίζεται κάθε έτος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου το ύψος της ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης που πρέπει να καταβάλλεται από τους γονείς ή τους έχοντες την επιμέλεια του παιδιού.

Υ.Γ.Με κάθε εγγραφή ο γονέας γίνετε και μέλος του συλλόγου ,Μπορεί έτσι να συμμετέχει στις γεν .συνελεύσεις  ,να ψηφίζει και γενικά να έχει όλα τα δικαιώματα που έχουν όλα τα μέλη του συλλόγου

Για την εγγραφή απαιτούνται:

Α. Αίτηση Εγγραφής (χορηγείται από την Ακαδημία).

Β. Πιστοποιητικό γέννησης για κάθε εγγραφόμενο.

Γ. Δύο (2) φωτογραφίες.

Δ. Πιστοποιητικό Υγείας από Παιδίατρο, Παθολόγο ή Καρδιολόγο. Σε περίπτωση που η βεβαίωση δεν προσκομίζεται κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, οι γονείς/κηδεμόνες του/των εγγραφόμενου/ων θα πρέπει να προσκομίζουν υπογεγραμμένες από τους ίδιους με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής τους από Δημόσια Αρχή υπεύθυνη/ες δήλωση/δηλώσεις, ότι αναλαμβάνει/νουν κάθε ευθύνη που μπορεί να προκύψει εξ αφορμής αυτής της παράλειψης έως την προσκομιδή του Πιστοποιητικού Υγείας και ότι εντός (10) δεκαημέρου από την υποβολή της αίτησης εγγραφής, με δική τους μέριμνα θα προσκομιστεί στην Ακαδημία το Πιστοποιητικό Υγείας του εγγραφόμενου, άλλως ο αθλητής δεν θα έχει κανένα δικαίωμα συμμετοχής στις αθλητικές δραστηριότητες της Ακαδημίας.

Ε. Προκαταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του πρώτου μήνα συμμετοχής για κάθε εγγραφόμενου αθλητή. Η προκαταβολή δεν επιστρέφεται για κανένα λόγο, καθώς συναρτάται άμεσα με τον βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό της Ακαδημίας.

ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ αν δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις.  

ΣΤ. ΚΑΤΑΤΑΞΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

Με την έναρξη της περιόδου τα παιδιά κατατάσσονται σε τμήματα με κριτήριο την ηλικία και τις τεχνικές γνώσεις που έχουν.

Η κατάταξη γίνεται ΜΟΝΟΝ από τους προπονητές των τμημάτων. Κατά την διάρκεια της περιόδου αλλαγή του τμήματος του παιδιού και της ομάδας μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ μετά από πρόταση του Προπονητή του τμήματος.

Στην αρχική κατάταξη όπως και στις προαναφερθείσες αλλαγές η Διοίκηση και οποιοσδήποτε άλλος ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Η συστηματική παρουσία των εγγραφέντων παιδιών στις προπονήσεις δεν είναι ΜΟΝΟ Δικαίωμα αλλά Πρωτίστως Υποχρέωση για την προσωπική τους πρόοδο και την ομαλή λειτουργία της Ομάδας.

Τα παιδιά που ΔΕΝ θα παρακολουθούν ικανοποιητικό αριθμό προπονήσεων ΔΕΝ θα συμμετέχουν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων.  

Ζ. ΕΜΦΑΝΙΣΗ – ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ

Για την ομοιόμορφη εμφάνιση των αθλητών της Ακαδημίας τόσο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, των αγώνων, όσο και κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων της Ακαδημίας, οι αθλητές θα πρέπει να προμηθευτούν μέσω του Συλλόγου:

1) Εμφανίσεις προπόνησης.

2) Εμφάνιση επίσημου αγώνα.

3) Αθλητική φόρμα προπόνησης.  

Η. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΟΝΕΩΝ - ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Για οποιοδήποτε παράπονο, σχόλιο, παρατήρηση ή απορία τους, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται ΜΟΝΟ στον αντίστοιχο έφορο της ομάδας. Αν ο γονέας κρίνει ότι η απάντηση του Εφόρου δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί να απευθυνθεί απ' ευθείας στη Διοίκηση. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν μέσω του email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για ότι τους απασχολεί με τα παιδιά τους και θα έχουν απαντήσεις σε γρήγορο και εύλογο χρόνο.

Υποδείξεις ή εκδήλωση παραπόνων στους προπονητές απαγορεύονται αυστηρά. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να απασχολούνται οι προπονητές, ούτε και για τεχνικά ζητήματα. Το έργο των Προπονητών είναι η προπόνηση και η διαχείριση των αγώνων, καμία διοικητική ή άλλη ευθύνη δεν έχουν και κρίνονται μόνο από τον τεχνικό διευθυντή και τη Διοίκηση του Συλλόγου τακτικά κατ' έτος ή εκτάκτως εάν προκύψει σημαντικός λόγος.

Τέλος η Διοίκηση θέλει να υπενθυμίσει ότι κύριος Στόχος της είναι, να προωθήσει την αξία της ομαδικότητας και να δημιουργήσει τους μελλοντικούς ποδοσφαιριστές.. Σε αυτό το εγχείρημα, θεωρεί τους Γονείς απαραίτητους και Καταλυτικούς Συνεργάτες. Η συμμετοχή τους και η συμμετοχή των παιδιών στις εκδηλώσεις του Συλλόγου, συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των παιδιών, που είναι απαραίτητες για την επιτυχία ενός ομαδικού αθλήματος.

Θ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Οι Αθλητές της Ακαδημίας οφείλουν:

1.  Να είναι επιμελείς μαθητές στο σχολείο τους συμπεριφερόμενοι με τον ίδιο τρόπο και στη Ακαδημία καταβάλλοντας συστηματική προσπάθεια.

2.  Να παρακολουθούν τις προπονήσεις, τους αγώνες και τις κοινωνικές εκδηλώσεις της Ομάδας με τον ομοιόμορφο ρουχισμό τους. 3.  Να προσέρχονται δεκαπέντε (15') λεπτά της ώρας πριν από την προκαθορισμένη έναρξη της προπόνησης.

4.  Σε περίπτωση απουσίας τους να ενημερώνουν εγκαίρως τους Προπονητές τους.

5.  Να ακολουθούν αθλητικό τρόπο ζωής, έχοντας λογικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους, ικανή ανάπαυση και σωστή διατροφή.

6.  Να τρώνε τουλάχιστον τρείς (3) ώρες πριν την προπόνηση.

Ι. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

I. Ο Σύλλογος διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποφασίζει επί όλων των θεμάτων που αφορούν την λειτουργία του, πλην των τεχνικών ζητημάτων για τα οποία αρμόδιος είναι ο Προπονητής του κάθε τμήματος.

II. Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Η προπόνηση διεξάγεται με ευθύνη του Προπονητή και αναβάλλεται ΜΟΝΟ εάν ο Προπονητής κρίνει ότι οι συνθήκες είναι ακατάλληλες.

III. Σε περίπτωση καθυστέρησης ή μη προσέλευσης για ιδιαιτέρους λόγους, οι Γονείς παρακαλούνται να ενημερώνουν τον αρμόδιο Αντιπρόσωπο της Ακαδημίας (Έφορο).

ΙΙΙΙ. Η  μη έγγυρη καταβολή της μηνιαίας δόσης μπορεί να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργεία του τμήματος αλλά και του συλλόγου.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Με στόχο την άμεση και έγκυρη επικοινωνία και ενημέρωση όλων των μελών και φίλων της ομάδας προχωρήσαμε στην κατασκευή της ιστοσελίδας www.mgskapollon.gr. Εκεί προβάλλονται οι δραστηριότητες της Ακαδημίας με video, φωτογραφίες, σχόλια και άρθρα.

Ακαδημία, Αθλητές, Γονείς.

Ο κανονισμός της Ακαδημίας για να τηρηθεί απαιτεί συνεργασία, θέληση και καλή πίστη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί η επιτακτική ανάγκη ύπαρξης και τήρησης ενός τέτοιου κανονισμού, που σαν στόχο έχει να γνωστοποιήσει σε όλους τον τρόπο λειτουργίας της ακαδημίας, για το καλό των παιδιών μας και του αθλητικού μας Συλλόγου.

ΤΟ Δ.Σ.